top of page
header stalen.png

Het verhaal van Aranya

Alles begon zo'n 4000 jaar geleden: in deze lang vervlogen tijd aan de kiem van onze beschaving onderwezen wijze mannen de principes van de samenleving. Het belangrijkste was het behoud van de bossen, de bron van het leven en het welzijn. Lang vóór de huidige milieuactivisten, stelden ze richtlijnen op over goed bosbeheer, met evenwicht tussen productie, behoud en godsdienst. Die regels werden opgeschreven en die zijn door de eeuwen heen bewaard als: de Vedische geschriften, de Ramayana en de Aranyakas. Deze wijzen spraken Sanskriet en het bos was hun universum. Ze noemden het woud: Aranya! Precies om hen eer te bewijzen, hebben we ons product Aranya genoemd: omdat onze zorg voor het milieu voorop staat en omdat het nuttig is  ouderen te raadplegen wanneer men vragen heeft bij alles wat met het leven te maken heeft, zowel het spirituele als het materiële leven.

Aranya Eik Mix_2.jpg

ARANYA, HET GAMMA GELAKTE FINEERPLATEN VOOR HIGH-END INTERIEURPROJECTEN

Aranya is een collectie gelakte fineerplaten die werd ontworpen om aan de strenge eisen van high-end projecten te voldoen. Het fineer van de verschillende soorten is met veel zorg geselecteerd om zo de juiste sfeer aan uw ontwerp te geven. Tien jaar lang hebben de verschillende decors van Aranya in hun gelakte en/of gebeitste versie geschitterd. Deze decors werden  opnieuw ontworpen, herwerkt en aangepast om zo de nieuwe interieurtrends te volgen. Resultaat: het natuurlijke karakter wordt in de schrijnwerpers gezet.
 
2020 luidt de wedergeboorte van de Aranya collectie in. Het accent ligt op het eiken en het noten fineer, dit in meerdere vormen en afwerkingen. De 7 soorten tonen de verschillende varianten van deze houtsoorten: natuurlijk fineer, gerookt fineer of gebeitst fineer. Aranya wordt nu DE gereedsschapkist van iedere interieurbouwer en architect als het om het bedenken van projecten gaat waarbij hout de toon aangeeft.
 
De ecologische component blijft ook niet achterwege: onze gefineerde platen komen uit duurzaam beheerde bossen (PEFC, Programme for the Endorsment of Forest Certification, PEFC/07-31-16) onze verlijming is zonder toegevoegde formaldehyde en onze lakken zijn op waterbasis.

Afwerking

Het Aranya gamma is een kwaliteitslabel, een complete collectie met 7 soorten. Standaard worden de platen glad geschuurd en gelakt geleverd. Optioneel kunnen de platen ook geborsteld en gelakt geleverd worden. De geborstelde platen laten ons toe om ons vijfde zintuig, de tast, volop te laten genieten van het hout. Het laat niemand onverschillig! De fineervellen van de Aranya collectie worden allemaal in massief look gevoegd. Dat wil zeggen dat de vellen van verschillende stammen naast elkaar worden gezet om zo een unieke tekening te creëren.  Door deze voegwijze kunnen er grotere series gemaakt worden waardoor u makkelijker lange wanden en meubelstukken kunt samenstellen. Ze tonen een zekere homogeniteit en laten het repetitief effect van open boek vellen aan de kant. Het is een constante zoektocht naar een uitgebalanceerd en homogeen ontwerp dat onze drijvende kracht is bij het samenstellen van deze vellen.

Onze UV-lak-afwerking verzekert een hoogwaardig oppervlak dat uiterst regelmatig is. Het verkregen oppervlak beantwoordt aan de strengste eisen, zowel wat het uitzicht als het aanvoelen van het product betreft. De lak is op basis van polyurethaan, die uithardt door inwerking van UV, zonder dat er oplosmiddelen vrijkomen. De gekozen glansgraad voor de Aranya collectie is 5% (+/- 2%). Alle gelakte platen zijn voorzien van een beschermfolie op beide kanten van de platen. Dit laat toe om de platen te beschermen tot de oplevering van het project. Om uw platen optimaal te kunnen afwerken, is het mogelijk om lakstiften te verkrijgen : transparant en Desert. Deze stiften kunnen gebruikt worden om kleine retouches te doen, maar zijn vooral bedoeld om de kanten goed af te werken.

Voor alle referenties zijn er bijpassende fineerkanten voorzien. De fineerkanten zijn gemaakt uit echt hout. Deze zijn synoniem van een hoogwaardige afwerking en geven een verfijnd look aan uw ontwerp. 
De fineerkanten zijn gelakt en niet geborsteld en zijn in verschillende breedtes (24 mm en 44 mm) en 1,5mm dikte verkrijgbaar.

Flexfineer is op aanvraag ook verkijgbaar. 

Aranya Notelaar Nat_3.jpg
Aranya Eik Desert_1.jpg

RICHTLIJNEN VOOR
HET ONDERHOUD

Platen van de Aranya collectie die met een UV lak afgewerkt zijn zijn bestendig tegen de meeste toepassingen voor het meubelwerk en onderhoudsproducten. Het onderhoud is meestal beperkt tot het afstoffen van de platen aan de hand van een zachte vochtige doek. Het gebruik van intensieve vloeibare producten moet altijd vermeden worden en in geen enkele geval mogen de platen met veel water gereinigd worden.

 

Wijnvlekken of vlekken van nagellak moeten zo snel mogelijk aangepakt worden. Indien u sporen of hardnekkige vlekken moet verwijderen, kunt u een klein beetje reinigingsvloeistof (niet schurend) gebruiken.

 

We raden sterk af om oplosmiddelen of chemische producten te gebruiken, ook al zijn ze verdund. Deze producten kunnen onherstelbare sporen veroorzaken. Als je een agressiever product gebruikt, voer dan eerst een kleine test uit op een onzichtbare plek. Volg altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Kleine correctieve aanpassingen kunnen nog steeds worden gedaan aan de hand van de Aranya accessoires, maar afhankelijk van de omvang van de schade kan de reparatie soms zichtbaar blijven.

bottom of page